enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,6016
EURO
34,8144
Cargill

Montrö’den Kiev’e giden yol

420
A+
A-

 MONTRÖ ‘ DEN KİYEV’E GİDEN YOL

Sevgili okurlarım , son günlerde komşumuz ülkede yaşanan olaylar elbette ki insanı olarak bizleri de üzmüştür ve nitekim orda bizimde çok vatandaşımız mağdur olmuştur. Edinilen bilgiye göre çok sayıda öğrencimiz bulunuyor ve iş insani var takibi ve tahliyeleri için ilgili kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz…

Bilgi için

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936’da imzalanan ve Türkiye’ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı veren uluslararası sözleşmedir. Sözleşme, Türkiye’ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler.

Başlangıç tarihi: 20 Temmuz 1936

Yürürlük: 9 Kasım 1936

Taktir edersiniz ki GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK Diyor ki (vatanını milletini özünden çok sevmektir)vatanını yurdunu savunmak bir insanın asli görevidir Montrö sözleşmesi bizim ve bölgemiz için çok önemli bir uluslararası sözleşmeler ama nedense bizim siyasiler montrö,lozan anlaşmalarını yok hükmündedir deyip sıkışınca onlara sariliyorlar bu bir aldatmaca montrö Ülkemizin garantisidir Lozansa tapusudur

“MONTRÖ NE DİYORSA ONU UYGULADIK”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve boğazlardan savaş gemilerinin geçişine ilişkin açıklamalarda bulundu. Savaş durumunda, Türkiye savaşın tarafıysa Boğazlardaki yetki ve tasarrufun tamamen Türkiye’ye verildiğini anımsatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
“Türkiye savaşın tarafı değilse, savaşa taraf ülkelerin gemilerini boğazdan geçirmeme yetkisi var. Savaş gemisi Karadeniz’deki üssüne geri dönüyorsa geçiş engellenmiyor. Biz Montrö hükümlerini uyguluyoruz. Kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık. Montrö ne diyorsa bunu uyguladık, bundan sonra da uygulayacağız. Bugüne kadar Boğazlardan herhangi bir geçiş ve geçiş talebi olmadı. Bugüne kadar Ruslar, ihtiyaç halinde Montrö’yü uygulayıp, uygulamayacağımızı soruyordu. Biz onlara da anlaşmayı harfiyen uygulayacağımızı söylüyorduk.”

(Not asıl amaç bu sebeple montrö’yu delmek boğazları açmak )

Bizlere bugünü sağlayan Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını minnet rahmetle anıyorum.

VATANI OLMAYANIN HİÇBİRŞEYİ OLMAZ

NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE

 

Yazarın Diğer Yazıları