enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,8935
EURO
37,6010
ALTIN
2.814,30
BIST
9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
32°C
Bursa
32°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
26°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Yağmurlu
26°C
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
CARGILL
CARGILL

Vah Ülkem Vah !

A+
A-

Sudan sebeplerle Sudan’a gidildi ve tabiki hiçten nedenlerle dönüldü .Hani hatırlarsınız ki 2015 lerde ucuz gıda için hükümet  yetkilileri Sudan’ dan arazi kiralayıp, ucuz üretim yapıp yurda sokacaktı. .Malesef ki,nedense beklentiler boş çıkmış olacak ki o tarih ve halen bugün olmuş bu konuda tık yok

“Anadolu’da bir söz var .”Elden gelen öğün olmaz ,her vakitte bulunmaz”

Bu Sudan meselesi tamda böyle bir şey oldu,olacak bakın biz yapıyoruz, biz yaptık oldu mantığıyla giden işlerin hepsinin sonu hüsranla bitiyor.
Bu konuyla ilgili kurulan
Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık AŞ’nin 2020 Faaliyet Raporu, “Sudan’da tarım hayalinin çöktüğünü” ortaya koydu. Rapora göre, 780 bin 500 hektar arazi vermesi gereken Sudan, bir hektar bile vermedi.

Acaba neden mademki böyle olacaktı neden bunca protokol yapıldı akla ziyan işler. İnsanın aklına çeşitli sorular geliyor.Acaba bu yolla ülkenin yanlış tarım politikaları yüzünden veya da birilerinin cebi dolsun diyemi yapılıyor bu işler …

Bu arada millete olan oluyor.

İktidarın “Sudan’da tarım” hayalinin iflas ettiği, Türkiye-Sudan ortaklığında kurulan şirketin faaliyet raporlarında da itiraf edildi. Sudan’da tarım faaliyeti yürütmek amacıyla iki ülke arasında imzalanan anlaşma 2015’te onaylandı. Anlaşma sonrası kurulan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık AŞ’nin 2020 faaliyet raporu ortaya çıktı.

BİR ÇALIŞANI VAR

66.5 milyon TL sermayeli şirketin yüzde 80’i TİGEM’e yüzde 20’si ise Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’na ait. Şirkette altı yönetim kurulu üyesi ve bir de başkan var. Başka da kimse yok. Rapora göre, 31 Aralık 2020 itibarıyla personel sayısı bir kişi. Hiçbir faaliyet olmamasına karşın 1 Ocak 2020 ile 31 Aralık 2020 dönemi için yöneticilere sağlanan huzur hakkı ve ikramiye toplam tutarı 416 bin 695 TL. Raporda, şöyle denildi: “TİGEM’e tahsis edilmesi gereken 780 bin 500 hektar arazinin devir teslimi Sudan’da yaşanan hükümet değişikliği ve Covid-19 nedenleri ile gerçekleşememiştir. Arazilerin TİGEM’e tahsis edilememesine bağlı Türk özel sektör firmalarına kiralama yapılamadığından tarımsal üretim gerçekleşmemiş, yatırım yapılmadığından faaliyette bulunulmamıştır. Kadro ihdasları, resmi yazı ile talep edilmiştir.”
( not bu bilgi faaliyet  raporundan)

Eğer başarılı olsaydı tebrik ederdim ama…
Şimdi bizim düşünmemiz gerek acaba birilerini maaşa bağlamak için yapılmış bir planmıdır.

UYAN ÜLKEM BALIĞA GİDELİM…

Eğer ki bu paraları TÜRKİYE’DEKİ çiftçilere veya tarımsal kalkınma köy kooperatiflerine verilseydi karşılığında şu ürünleri istiyoruz denseydi daha iyi olmazmıydı.
bence, sizce!

Çiftçimizin, köylümüzün ve halkımızın taktirine….

Gazeteci Yazar Hayrettin BULUT

Yazarın Diğer Yazıları