enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5021
EURO
34,5289
Cargill

Zam ! Zam ! Zam !

455
A+
A-

Zam! Zam! Zam!
Son zamanlarda trend kelime olarak zam olmuştur. Ne yazık ki; 1980’li yılların zam sözleri gibi oluyor. Zam; bir malın veya kullanılan ürünün kendi fiyatından harici artışına denir. Etkenleri ise birden fazladır. Örnek verecek olur isek;
Kiraya zam:

  • Bulunan şehir deki nüfus etkisi.
  • Yıllık asgari ücret zammı.
  • İnşaat malzemelerine gelen zam.
  • İşçilerin günlük yevmiyelerindeki zam.
  • Yüksek kazanç sağlama düşüncesi.

Evet. Asıl ise bir ürünün satışı +%5 ile -%5 arasında fiyatı değişmesi gerekmektedir. Yani bir ürün;
Ekmek de olsa eğer 3 lira ise olması gerek(2,85-3,15) arasında sabit bir değer olması gerekir. Aksi halde yüksek kazanç sayılır. Şimdi ise zam ise yüzde 5 bırakalım; katları halinde olmaktadır. Düşük fiyatına satan kişi hakkında da yasal işlem yapılıyor.
Yapılacak her eylemin adabı olması gerekir. Zammın dahi öyle olması gerekecektir. Zam çift taraflı olması gereklidir. Hem halk için hem devlet için.
Neden fahiş zamlar yapılıyor?
Devletin denetim mekanizması yok mu? Zabıtalar ne görevi yapıyor. Ya da bu görevde ki yükümlülükler yerine getirilmiyor mu? Sayıştay gerekli bilgileri vermiyor mu? Bunlar aslında önemli konular.

Zincir marketler fahiş zam yaparken geri dönük yaptırımı ne olacak ki? Sadece idari para cezası ile bu iş yürümez. Gerekir ise hangi market de hangi şube de yapılmışsa bu işlem öncelik ile faaliyetlerini durdurması gerekecektir. Ticaret siciline son verecektir. İşte o zaman fahiş zam yapan halkın düşmanları gereken cezayı alacaktır. A marketin b şubesi kapandığında market sahibi de bilecek; halk da bilecek. İşte o zaman haksızlıklar ortadan kalkacaktır.
Zabıtalar öncelikle gerekli tutanakları tutması gerekir. Aksi halde suçu işleyenin bir parçası da o olacaktır. Devlet ise tüm organları ile halkının yanında olması gerekir. Yoksa meşhur 2 kelimeyi söyleyebilirler! Hükümet istifa. Evet bu sözü duymak ise bizi hayli derece de üzecektir. Ülkemiz ise istikrarlı bir şekilde yönetiliyor. Bu aksaklık ise ortadan kalkmaz ise halk da sandıkta o zaman yönetici değiştirecektir.

Sigaraya ve benzine yapılan günlük zamlar ise yılda bir defa yapılsa ve yeterince yapılsa halktan tepki almaz. Örnek olarak;
Yılda sigaraya 10 lira zam bir defaya mahsus yapılsa mı iyi; yada her 3 günde 50 kuruş veya 1 lira yapılsa mı iyi. Zam olayını iyi yönetmek gerekir. Aksi halde bu istifalara kadar yol açabilir. Denetim muhakkak şart.

Yazarın Diğer Yazıları