enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9898
EURO
37,8471
ALTIN
2.815,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C
CARGILL
CARGILL

Her İş Analistinin Sorması Gereken 8 Soru

A+
A-

Hangi projeyi üstleneceğiniz veya hangi sektörü değerlendireceğiniz önemli değil. Önemli olan ne yapacağınızı bilmenizdir. Soru olarak gerekir. Müşterinin ne istediğini bulmalısınız. Sunulan, her iyi iş analistinin bir projeye başlarken cevabını bilmesi gereken bariz soruların bir listesi ise;

 

1. Bu projeyi geliştirerek çözmeyi umduğunuz bu işletmenin sahip olduğu sorun nedir? Bu soruyu neden sorduğun açık olmalı. Sorunun ne olduğunu anlamadıysanız, çözmenize yardımcı olamazsınız. Ayrıca proje programını okurken müşterinin gerçekte ne istediği net olmayabilir. Kapsam size yalnızca olmasını istediklerini söyleyebilir. Olabilir ve çoğu zaman gerçek sorunların ne olduğuna odaklanmaz.

2. İşletme, sorunu hafifletmek veya çözmek için şu anda ne yapıyor? Geçmişte ne denendi? Ne yapılması gerektiğini anlamak için müşterinin ne yaptığını anlamalısınız. Sadece birisinin size bunun denendiğini söylemesi için bir proje planına genel bakış geliştirmek istemezsiniz. Müşteriyi dinleyin. Ne yaptıklarını öğrenin. Dinlerken sorular sorun. Konuşmak için parmak uçlarında beyin fırtınası. Neyin işe yaramadığını dinleyin.

3. Bu proje hangi iç kaynakları kullanacak? Hangi dış kaynaklar gerekli olacak? Yardımınızın ve takım oyuncularınızın nereden geldiğini belirlemek isteyeceksiniz. BT’nin çoğuna aşina olabilirsiniz, ancak müşteri dış kaynak kullanmak isterse bu farklı bir oyundur. Dış etkileşimlerin bir listesini yapmanız gerekebilir. Şirketin güçlü ve zayıf yönlerini tanımlayın. Bu en avantajlı olabilir.

4. Proje için bir vizyon belirlediniz mi? İş analisti, tutarlılık ve paralel bir bakış açısı sağlamak için bu kapsamı geliştireceği kapsamla karşılaştıracaktır. Başka bir deyişle, aynı yolda olduğunuzdan emin olun. Bunu söylemek bazen yapmaktan daha kolaydır. İletişim, bu soruyla başarının anahtarıdır.

5. Öngördüğünüz riskler nelerdir ve bunları göze almaya hazır mısınız? Muhafazakar bir müşteri büyük riskler almaya meyilli olmayabilir. Bunları spesifik hale getirmek, proje programını oluştururken yardımcı olabilir. Ayrıca risk faktörünü daha ayrıntılı bir şekilde açıklayarak bazı korku veya şüphelerinin üstesinden gelebilirsiniz.

6. Herhangi bir zaman kısıtlaması altında mısınız? Sonuç için belirli bir zaman çerçevesi olmalıdır. Zaman bir faktör değilse, herhangi bir proje için bir hedefe ulaşılabilir. Çoğu müşterinin, işin her alanını etkileyen zaman kısıtlamaları vardır. Bunların ne olduğunu bilmek ve buna göre plan yapmak isteyeceksiniz.

7. Programın tahmini maliyeti nedir? Agresif bir iş analisti, soruyu bu şekilde ifade ederek açık sözlü ve dürüst olabilir. Öngörülen bütçe nedir ve bundan sapılabilir mi? Bir projenin bütçeyi aşmasına neden olabilecek belirli adımların atılması gereken zamanlar vardır. Yönetim,mevcut belirli varlıkların tam olarak farkında olmadığı için diğer eylem planlarının uygulanması gerekmeyebilir. Proje programının başarılı olması için bu projede tam olarak ne olduğunu bilmek en iyisidir.

8. Son kullanıcı kimdir? Nasıl bir destek alacaklar? Programın amacını yerine getirebilmesi için bunu bilmeniz gerekecek. Son kullanıcının istediğini dahil etmek için pazarlama verileri de toplanmalıdır. Amaç, herkesin memnun olduğu hedefe ulaşmaktır. Bir iş analisti, ilgili herkesi konuşmadan ve dinlemeden bunu yapamaz.

 

Yazarın Diğer Yazıları