enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5997
EURO
34,8182
Cargill

Yunus ŞANLI | İSG TEKNİKER

Yunus Şanlı, 1992 yılında İstanbul’da doğdu.Evli ve iki kız çocuğu babasıdır.     İlkokulu Kurtuluş ilkokulunda, ortaokulu Yıldırım Beyazıt Ortaokulunda, Liseyi Tuzla Endüstri Meslek Lisesinde okudu Elektrik Teknisyeni olarak 2009 yılında iş hayatına atıldı.    Mesleğinde önemli kademeler katetti. Mesleği gereği İş Sağlığı önemli olduğundan eğitimini alma kararı aldı. 2017 yılında eğitime yeniden yönelerek Atatürk Üniversite İş Sağlığı ve İş Güvenliği bölümüne yazılarak , 2020 yılında mezun oldu.   Yapmış olduğu işleri dışında Gazeteci/Yazarlık mesleğine merak saldı. Şuan aktif olarak Gazeteci/Yazarlık ile de uğraşıyor.

2022 ilk yarısı geçim sıkıntıları

1.384
A+
A-

Asgari ücretinde yükselmesiyle birlikte biraz nefes alalım diyecekken daha çok hüsrana uğradığımız bir yarı yıl geçirmekteyiz. Peki bunun tek sebebi hükümet mi?

Elbette değil. Ülkemizdeki fırsatçı esnaflar bu olayın yüzdelik kısmının çoğunda yer almaktadır.

Çok basit bir örnek vereceğim;

Berberde tıraş olurken birisi geldi ve tıraş için sıra beklerken ne iş yaptığını sorduk. Adamın işi toptancılık, un toptancısı adam. Fırınlara toplu un veriyormuş. Ben un’ un çuvalını 400-500 TL civarında biliyordum. Adam diyor ki un’ un çuvalı 236 TL ve 300 çuval una 50 çuvalda devlet destek veriyor yani bedava 50 çuval un alıyor fırıncılar dedi. Bu olay pandemi girdiğinden beri yani 2 yıldır devam ediyormuş. Bu aralar bu destek kalkıyormuş bundan dolayı yeni bir zam kapımızda dedi bu abimiz. Fırıncıların depolarında yer yok benden çuval çuval un istiyorlar dedi. Ben de merak ettim peki bu fırıncılar neden ağlıyor diye sordum. Adam tek kelimesi ile olayın fişini çekti ‘’Gözlerini Toprak Doyursun’’ dedi.

Yani esnaf bu kadar zor durumlarda milletin yanında olacağına tam tersi cebimi nasıl doldururum derdine düşmüş. Bu sadece canlı olarak bizzat yaşadığım bir olay. Kim bilir daha bu tür gıda sektöründe neler dönüyor bilmiyoruz. Ama sorduğunda hepsi aç , karın tokluğunda dükkan açıyorlar. Kardeşim yürümüyorsa teknen kapat dükkanı 2 yıldır kaç tane fırın kapanmış yada kaç tane market kapanmış ..?

Söylenecek çok söz var ama Allah’a havale ediyorum. Bu tarz fırsatçılık peşinden koşan herkesi Allah’a havale ediyorum.

 

Hazret-i Peygamber -sallâllâhü aleyhi ve sellem buyuruyor;
“Malı piyasaya süren kazanmış, pahalıya satmak için bekleten ise, Allâh’ın lânetine uğramıştır.” (İbn Mace, Ticârât, 6)

İkinci bir örnek ise ; geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhur Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarında ‘’Konut finansmanı konusunda 3 ayrı paket getiriyoruz. İlk defa konut sahibi olacaklara 2 milyon liraya kadar birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlıyoruz.’’ dedi. İlanlardaki ev fiyatları anlık olarak %50 artış gösterdi. Allah fırsatçılara fırsat vermesin. Bu zalimlerin eline bizleri düşürmesin. Dini para olanlardan bizleri uzak eylesin.
Faizle ilgili hadisimiz ide hatırlatmak isterim ;
“Rasûlullah -sallallâhu aleyhi ve sellem- fâiz yiyene, yedirene, kâtibine ve şâhitlerine lânet etti ve: ‘Onlar müsâvidirler…’ buyurdu.” (Müslim, Müsâkât, 106).
Peki Temmuz ayında asgari ücrete beklenen iyileştirmeyle ilgili düşünceleriniz nelerdir? Ben hiç iç açıcı görmüyorum ama bu şekilde de geçim çok çok zor. Temmuz ayında bu zam %90 olasılıkla gelecek ve en az 1.000 TL olması bekleniyor. Peki ekmek, yağ , süt , un vs. ?? Özelliklede enflasyon zammı olan ev kiraları ne olacak?
Bir aile gideri aylık olarak çok basit bir örnekle bakalım ;
Ev kirası = 1.500 TL ( Bulabilirseniz)
Elektrik = 250 TL
SU =100 TL
Doğalgaz =1.000TL
Mutfak masrafı =2.000 TL (Çocuklu aile)
Toplam : 4.850 TL Asgari ücret :4.253,40

Haricen hasta olmayacaksın , sosyal aktivite yok , telefonun bozulmayacak , çocuk okula gitmeyecek , evde internet olmayacak , çocuk yapmayacaksın VS…

Yani bunları yapmadığın takdirde bile asgari ücret zaten yetersiz. Fiyatları mümkün olabildiğince dipten hesapladım. Ama ne yazık ki böyle bile asgari ücretin üzerinde kalıyor.

İSG TEKNİKER / YUNUS ŞANLI

Yazarın Diğer Yazıları